agenda

Niets van 19 augustus 2017 tot 1 september 2017.

groep 1/2 b

 Welkom op de pagina van groep 1/2b

img_7052

Wij zijn groep 1/2b: Aan het begin van dit schooljaar telt onze groep 19 kinderen en 2 juffen. Al snel zullen de volgende 2 kinderen die 4 jaar worden bij onze groep aansluiten.

Het komende jaar zullen we vast heel veel leren, veel samen spelen, plezier maken, knutselen, verven, kleien, knippen, plakken, kleuren, rijmen, goed luisteren, tellen, liedjes zingen, mooie dingen in de bouwhoek bouwen, klimmen en klauteren in de speelzaal en nog veel meer!

Hartelijke groetjes, van alle kanjers van groep 1/2b, juf Linda en juf Annette


Bijna vakantie!
We kunnen terugkijken op een gezellig schooljaar waarin we allemaal hard gewerkt en veel geleerd hebben. Deze laatste weken hebben we ons beziggehouden met de thema’s relaties en sexualiteit (schoolbreed), sprookjes en zomer/vakantie. Over het thema relaties en sexualiteit hebben alle ouders al een mail gehad met hierin wat foto’s en informatie over wat we gedaan hebben.

De schoolreis op 6 juni naar Avifauna was zeer geslaagd! Gelukkig viel het weer mee, want de vooruitzichten waren niet al te best. We hebben genoten van het kijken naar alle verschillende vogels, het spelen in de speeltuin en niet te vergeten het voeren van de lori’s.

Tijdens het thema sprookjes hebben we diverse reuzen en kabouters langs zien komen en werden de sprookjes nagespeeld en naverteld. Ook hebben we enkele liedje geleerd en natuurlijk werden er werkjes gemaakt.

In deze laatste week kunnen de kinderen nog kiezen welke activiteiten ze doen. Een gewilde activiteit is het schrijven in scheerschuim. En behalve dat het goed is voor de ontwikkeling van de fijne motoriek, gaat het lokaal er ook nog eens lekker door ruiken 😉

Het wenmoment met de nieuwe juf is op donderdag voor de zomervakantie. Voor de kinderen die naar groep 3 gaan, is dat zeker weer een spannend maar ook leuk moment. We zullen jullie gaan missen volgend jaar…

We hebben een aantal zomerse liedjes die we zingen, over zand, over zon en over ijsjes:

Inmiddels is ook al het speelgoed weer schoon. Dank aan alle ouders die hun steentje hebben bijgedragen. Altijd weer fijn dat we een beroep op u kunnen doen.

In de laatste schoolweek hebben we mogen luisteren naar de liedjes van de musical van groep 8. We hebben genoten!

We wensen iedereen een fijne en veilige vakantie en tot 21 augustus!


Koningsspelen 2017

We starten deze ochtend met het koningsontbijt. Alles staat klaar en voordat er gesport gaat worden, kunnen we lekker eten.

Als het eten dan op is, komen de hulpouders de kinderen ophalen om in groepjes de diverse spelletjes te doen. Het springkussen blijft toch wel favoriet. Maar ook bij het bellenblazen, blikgooien en touwtrekken doen de kinderen (en ouders) goed hun best! 

Dan tot slot nog een ijsje en daarna kunnen we gaan genieten van een welverdiende vakantie!
Alle ouders, hartelijk bedankt voor uw hulp. We kunnen terugkijken op geweldige koningsspelen!


Afgelopen tijd zijn er veel thema’s en activiteiten geweest.
Het ging over dieren op de boerderij, dieren met hun jongen en over Pasen.

Op weg naar Pasen kwamen we in de verhalen over Jezus veel te horen over het beter maken van mensen en het weggeven van liefde of vriendschap.In het spiegelverhaal deze weken waarin we ook teruggrepen in de Paasviering deed Koning Wonderbaar eigenlijk hetzelfde: Hij gaf eten weg, complimenten, zong voor de mensen, troostte ze als ze verdrietig waren of een knuffel nodig hadden, mensen mochten uit het paleis wat moois uitzoeken enz. Op een dag waren zijn ideeën op. Toen kwam er een meisje en die gaf iets aan de Koning. Wij hebben ook in de klas gesproken over wat wij kunnen doen of geven en over wat wij zouden doen als wij de koning zouden zijn. Daar kennen we ook een liedje van en dat mochten wij voor de andere groepen zingen op het podium. Als jij de koning was….

Op 11 april was de vakdag. Die werd geopend door juf Marijke in de aula. Zij was heel nieuwsgierig naar hoe wetenschappers dingen hebben gemaakt en gaf ons de opdracht mee om als wetenschappers aan de slag te gaan. Wij zijn in de klas bezig geweest met knikkerbanen. De knikker moest van het begin naar eind zonder hem nog met de handen aan te raken. Groepsgewijs ontwerpen en bedenken, taken verdelen en maken. Als laatste testen en bespreken. Wat een dag was dat.

Nu genieten we van de week voor de Koningsspelen en hebben kastelen gebouwd en vlaggen gemaakt. We zijn al opgewarmd op het lied Okido!

Fijne vakantie!


In januari kwamen we na een heerlijke kerstvakantie allemaal weer gezond en wel terug op school. Vol van het vuurwerk zijn wij aan de slag gegaan met het thema tijd. Hierbij stonden het nieuwe jaar, de dagen en maanden van de week en de klok centraal. In de plakboeken heeft u de werkjes hierover al kunnen bewonderen. Als u ze ingezien heeft, neemt u ze dan weer mee naar school samen met het rapport? Alvast bedankt! Ook is in deze periode Feline bij ons in de klas gekomen. Welkom! en veel plezier bij ons in de klas.

Vanaf week 2 zijn we gestart met het thema Winter. met de letter W.Hierbij kennen we ook het liedje (op de wijs van zeg ken jij de mosselman) Zeg ken jij de letter w, de letter w de letter w Zeg ken jij de letter w van wit en wol en winter Samen kennen we de letter w, de letter w, de letter w, Samen kennen we de letter w van wit en wol en winter.


Daarna volgden de weken met werken uit boekjes (CITO rekenen en taal voor kleuters) en voor de jongsten werden ook de kleuren en lichaamsdelen getoetst. Wat hebben onze kanjers hard gewerkt in de speelzaal en wat vonden ze het spannend maar ook leuk.

De afgelopen weken hebben wij het thema restaurant aan bod laten komen. We hebben gebakjes gekleid, fruit en groente gesorteerd en uitgesplitst, menukaarten geschreven en een hoop geleerd over waar ons eten vandaan komt, wat we graag eten, waarom we goed moeten eten en wat er vooral gezond of ongezond is. We sloten dit thema op woensdag voor de vakantie af met een heus pannenkoekenrestaurant. Ouders mochten op school komen en de kinderen namen de bestellingen op en brachten het netjes zoals geoefend als een ware ober of serveerster rond. Daarom is het oberdiploma dubbel en dwars verdiend.

Fienne en Sarah zijn ook al aan het wennen bij ons in de klas en zullen na de vakantie ook bij onze groep aansluiten. Ook wensen we hen veel plezier bij ons in de klas.

Fijne vakantie!


Wat is de herfst toch altijd een heerlijk thema om over te werken! Alle materialen zijn buiten te halen en we hebben volop gespeeld met eikels, kastanjes, dennenappels, bladeren enz. Dat we daar zelfs mooie figuren mee hebben gemaakt is wel te zien.

herfst-mozaiek
Op 9 november was het Nationaal Schoolontbijt. We hoefden thuis niet te ontbijten. Met behulp van ouders kregen we een heerlijk verantwoord ontbijt. Wat een feestje was dat, gezellig en lekker!  Mama’s bedankt voor het helpen!

schoolontbijt
Op 15 november mochten de kinderen van beide groepen 2 met elkaar de verkeersles over oversteken op het plein doen. Vooraf kregen de kinderen van de verkeersles en ouders de instructie: Ga bij de lijn staan en roep stoeprand STOP! Daarna kijk je naar links-rechts-links als het dan veilig is per situatie mocht je oversteken.

Er waren 3 situaties:

1 Bij het zebrapad kijken of er iets aan komt en dan oversteken of wachten tot de bestuurder je voorrang geeft of niet.

2: Tussen 2 auto’s in (nagebootst door containers) oversteken waarbij je altijd eerst in de auto’s moet kijken of er niemand in zit en daarna of er niets aankomt zodat je ook vanaf die plek veilig kunt oversteken.

3: Bij het stoplicht letten op de kleur van het stoplicht. Ook al was het groen voor de voetgangers tóch blijven opletten of er geen verkeer aankomt van links of rechts.

Ook nu een dankjewel voor de mama’s die hebben geholpen!

Wat een kanjers hebben wij. Ze deden het super. Ook de andere dagen van de week speelden ze de situaties na.

Met ingang van 21 november was juf Melissa bij ons in de klas omdat juf Linda aan haar pols werd geopereerd. Zeker in het begin hebben de kinderen deze nieuwe juf goed geholpen en al snel was juf Melissa helemaal gewend! We vinden het fijn dat je bij ons bent juf!

Vanaf half november was Sint in het land en brak een spannende tijd aan. We hebben de schoenen gezet, liedjes gezongen en veel werkjes over Sinterklaas gemaakt. We konden tijdens de gymles ons Pietendiploma halen en hebben volop in de stoomboot gespeeld die in de speelzaal was neergezet.

Op 5 december was het dan zover: Sinterklaas kwam bij ons in de klas. Van te voren hadden we het er al vaak genoeg over gehad en sommige kinderen hadden aangegeven het best wel spannend te vinden. Maar gelukkig hoefde er niemand te huilen en nam Sint er echt even de tijd voor om naar de verhalen en de liedjes van de kinderen te luisteren. Tot slot kregen we allemaal nog een mooi cadeautje. Dank u wel Sinterklaas!

sinterklaas-school-2016-089 sinterklaas-school-2016-088

sinterklaas-school-2016-083

En dan wordt het tijd om naar kerst toe te werken. We starten de dag in het halfduister en de lampjes verlichten ons lokaal. Al snel steken we de kaarsjes aan. De kerstboom staat in de klas en het is een feest om naast de kerstboom te mogen zitten. We oefenen de liedjes voor het kerstfeest dat we op donderdag 22 december ‘s avonds in de klas mogen vieren.

In de aula hebben we samen met de kinderen van groep 6 ons kerstlantaarntje geknutseld.
kerstknutselen2 kerstknutselen

Op allerlei manieren zijn we over kerst aan het werk. We maken o.a. kerstbomen in de bouwhoek, kleien een stal en gaan met papieren kaarsjes op een rij staan van kort naar lang.
kerstboom kerststal
serie-kaarsen
Na de kerstvakantie zal ook Feline bij ons in de klas zitten. Zij is in december 4 jaar geworden en ze heeft inmiddels al enkele malen bij ons gewend. Gezellig dat je bij ons komt, Feline!

We hopen op een mooi kerstfeest en wensen alle kinderen en ouders een hele fijne vakantie, prettige kerstdagen, een goede jaarwisseling en we hopen elkaar op maandag 9 januari weer te zien.


Dansen met een echte dansjuf!

De kleuters hebben vrijdag 18 november gedanst met een echte dansjuf. En wat vonden ze het leuk!
(door op onderstaande link te klikken kunt u ze zien dansen)

https://youtu.be/N5qavFHHLD8


Wat is de tijd hard gegaan. De eerste vakantie staat nu voor de deur en we hebben met de klas al heel hard gewerkt en een hoop geleerd.

In onze klas zitten nu 19 kanjers. Na de vakantie komen Mirthe en Ronja ook bij ons in de groep want dan zijn ze echt 4 jaar. We hopen dat jullie een fijne tijd bij ons in de groep krijgen.

Aan het begin van het jaar hebben we samen een afspraken poster gemaakt. We hebben allemaal onze vingerafdruk eronder gezet zodat we hebben beloofd dat we ons er aan houden. Nu we een paar weken op school zijn lukt dit al heel goed. Heel fijn vinden we dit!
20161012_141618
In de klas hebben al veel werkjes gehangen en gestaan zodat de papa’s en de mama’s goed konden zien waar we over werkten.

De thema’s die we al gehad hebben zijn:

Vriendjes- Jip en Janneke in de hoofdrol (letter V en het cijfer 2)

Liedjes die we hierover graag zingen in de kring zijn bijvoorbeeld:

http://www.symbaloo.com/home/mix/13ePLQ6cXh Hé wil jij mijn vriendje zijn

http://www.symbaloo.com/home/mix/13ePLQ6cXh Samen is veel leuker

collage-vriendjes

collage-vriendjes-v

Dieren – in de lucht, op het land en in de zee (letter D en het cijfer 6 en 4)

We hebben bij dit thema veel sorteer spelletjes gedaan: Welke dieren plaatjes horen bij dieren in de lucht/ op het land/ in het water?

Raad spelletjes zoals: Welk dier is het? Kunnen wij ook heel goed.

Een leerling kreeg dan een kaartje en de groep mocht vragen stellen die met ja of nee beantwoord kunnen worden. Zo leren we kritisch luisteren en kritische vragen stellen.

We hebben dieren hokken gebouwd en gekeken welke dieren 2,4,6,8 of meer poten hebben en natuurlijk hebben we op dierendag onze knuffels ook even goed verzorgd. Sommige mochten zelfs tijdens het thema op school logeren.
collage-dieren

Kinderboekenweek- opa’s en oma’s in de hoofdrol (letter L en het cijfer 5)

De kinderboeken week werd in de aula geopend met het schoollied en een verhaal over boeken en de uitleg van het zwerfboek. Als afsluiting zongen we: Voor altijd jong.

https://www.youtube.com/watch?v=pVs8gFM-kjE

collage-kbw

collage-ouders

Nu gaan we eerst genieten van een fijne vakantie en mochten jullie nou naar een bos gaan… na de vakantie gaan we het hebben over de Herfst en willen we veel werken/rekenen met blaadjes en of kastanjes en nootjes. Die mogen na de vakantie gerust mee naar school.

Fijne Herfstvakantie!

 

Hoofdgebouw:
Lupinesingel 11, 2403 CM Alphen aan den Rijn
T 0172 - 421 846
destromen@scopescholen.nl


Dependance:
Batenstein 16, 2403 PH Alphen aan den Rijn
T 0172 - 444 500
destromen3@scopescholen.nl

SCOPE scholengroep(C) 2012 SCOPE scholengroep

Disclaimer
Inloggen beheerders