agenda
 • 26 juni 2017

  Rapportgesprekken groep 1-7

 • 26 juni 2017

  Rapportgesprekken groep 1-7

 • 26 juni 2017

  Rapportgesprekken groep 1-7

 • 28 juni 2017

  Groepsbespreking groep 1 t/m 4 vrij

 • 26 juni 2017

  Rapportgesprekken groep 1-7

 • 29 juni 2017

  afsluiting kleuterplein LPS

  13:00-14:00

 • 26 juni 2017

  Rapportgesprekken groep 1-7

 • 30 juni 2017

  NB 20

 • 4 juli 2017

  Afscheidsavond groep 8 BTS

 • 5 juli 2017

  Afscheidsavond groep 8 LPS

 • 7 juli 2017

  Laatste schooldag alle kinderen om 12.00 uur vrij

 • 7 juli 2017

  Speelgoedochtend BTS gr 1/2

 • 7 juli 2017

  NB 21

groep 5


Welkom op de pagina van groep 5

img_7013

Hallo.

Welkom op de klassenpagina van groep 5 van de locatie Batenstein. Op deze pagina kunnen jullie dit jaar lezen wat we in groep 5 gedaan hebben of nog zullen gaan doen. Dit jaar heeft de groep 23 kinderen. Op de maandag t/m de donderdag staat meestal meester Johan voor de groep en op de vrijdag zal dat juf Irma zijn.

De start van het schooljaar was natuurlijk voor iedereen heel spannend. Bijna iedereen had weer zin in de start van een nieuw jaar. Een van de kinderen vroeg bijvoorbeeld al aan de meester wanneer zij nu eens huiswerk kreeg. In  de klas begonnen we te vertellen over wat we meegemaakt hadden in de vakantie en waar we allemaal waren geweest. Daarna spraken we over de klassenregels en gingen we lekker aan het werk. Heel spannend was de start in het nieuwe rekenboek van “Alles telt”. Nu na een week zijn we al weer aardig gewend.  

We gaan er met elkaar een fijn en gezellige jaar van maken en hopen weer veel nieuwe dingen te leren.

Januari en Februari  2017

Op 9 januari startten wij weer na een welverdiende vakantie en wel met tweeëntwintig kinderen na het vertrek van Anne uit onze klas.  Natuurlijk werd er op de eerste schooldag van het jaar uitgebreid over de vrije vakantieweken gesproken met daarin het kerstfeest en de viering van Oud- en Nieuwjaar.
In de eerste weken van het jaar 2017 moest er direct hard worden gewerkt, want eerst moesten de kinderen de tempotoets lezen en daarna kregen ze de moeilijke toets van begrijpend lezen die uit twee delen bestond. Bij elk deel moesten, na het lezen van soms lange teksten, vijfentwintig vragen worden beantwoord. Alle kinderen deden uitstekend hun best. Na deze toetsen kregen de kinderen nog twee spellingtoetsen entwee rekentoetsen.

Naast de bovengenoemde toetsen kregen de kinderen ook te maken met het leren van hun eerste topografietoets. Eerst maakten ze kennis met de provincies van het land met de bijpassende hoofdsteden. Dat was niet eenvoudig de eerste keer. Daarna kregen de kinderen een namenlijst van plaatsen in Nederland. Deze moesten met twee bijpassende kaartjes worden ingeoefend. Bovendien kon gebruik worden gemaakt van een computerprogramma dat door de school is aangeschaft en dat aansluit bij onze methode “Argus Clou”.
Langzamerhand zijn de kinderen enigszins gewend geraakt aan de toetsen en de resultaten worden steeds beter. Met het computerprogramma er bij en de hulp van welwillende ouders om te overhoren zullen de volgende topotoetsen vast en zeker goed worden gemaakt.

“Verbeeld het weer”

Op dinsdag 24 januari kregen wij in de klas bezoek van een echte kunstenares. Haar naam was Els van Kooij. Zij zou een workshop geven over het thema “Verbeeld het weer”.

De achtergrond van de workshop was:  “De kunstenaar als ontdekkingsreiziger.” Nederland was te klein en kunstenaars gingen op zoek naar meer inspiratie. Ze gingen op reis naar vreemde en onbekende landen. Deze landen hadden een andere cultuur, inwoners en gebruiken. Maar ook een heel ander weer en klimaat dan Nederland. Geen regen meer en grijze wolken, maar een heerlijk zonnetje waardoor ze geweldige schilderijen in de buiten-lucht konden maken! En nog steeds genieten we hier van. Samen bekeken we een aantal schilderijen waar dit goed te zien was. Daarna vulden de kinderen in groepjes van drie hun werkblad in. Ze moesten oefenen met tekenen van objecten in simpele lijnen. Dit gebeurde met potlood op de werkbladen. Daarna moesten de kinderen een amulet schilderen van ronde kartonnen vormen en verschillende kleuren. Met elkaar bekeken we de resultaten. Wat een prachtige amuletten zijn er gemaakt en wat waren de kinderen trots op hun werkje en wat waren ze enthousiast  bezig tijdens deze workshop. Door middel van deze kunst uit het buitenland zijn we op ontdekkingsreis geweest en hebben amuletten ‘ontdekt’. De kunstwerkjes werden in de klas opgehangen.


Foto’s van de verjaardag van de juffen en meesters

December

Sint

De meester vertelde dat Sint ook onze school waarschijnlijk zou bezoeken. Dit zou op vijf december plaatsvinden.  Echter hij had het zo druk met het verdelen van de pakjes van alle kinderen en volwassenen dat hij wel wat extra hulp zou kunnen gebruiken. Wij zouden hem daarbij gaan helpen. We trokken lootjes met daarop een wens. Na het trekken van de lootjes zou ieder kind een cadeautje gaan kopen dat op het verlanglijstje stond van een kind uit de klas en dat cadeautje moest ingepakt worden in een heuse surprise. Wat zagen deze surprises er prachtig uit en wat waren er leuke cadeautjes gekocht. Kinderen kregen een mooi potlood, een computer, een prachtig sportveld of zwembad. In de klas deden we een heel spannend ganzenbordspel waarbij elk groepje kruidnootjes kon winnen, maar soms ook moesten betalen. Af en toe kwam de pion op een nummer en dan moest er een opdracht worden uitgevoerd,  zoals het zingen van een Sinterklaasliedje, het maken van een gedicht of werd er een pakje uitgedeeld. Het was een heel leuk feest en superleuk was dat de Sint en Pieten ook in de klas kwamen en nog twee klassencadeau’s overhandigden.

Krav Maga

Op donderdag 15 januari kregen de kinderen een demonstratieles van  Krav Maga. Krav Maga is een verdedigingskunst die zijn oorsprong heeft in Hongarije en verder ontwikkeld is in Israël. In deze les kregen de kinderen tips over hoe je je kunt wapenen tegen iemand die jou aanvalt. Wat kun je zelf doen en wat is het moment waarop je om hulp schreeuwt. En wegloopt.
De kinderen hebben in deze les veel geleerd, bijv. als iemand jou wil slaan, dan maak je met je armen een dakje boven je hoofd om een of meerdere slagen te kunnen afweren. De gymles was vervallen maar in deze les zat volop beweging en de kinderen waren erg enthousiast.

20161215_0926121

 

20161215_110859

20161215_111518

20161215_132648

Afscheid

Deze week is de laatste schoolweek van Anne van der Lede op De Stromen. Je hebt enkele jaren  op deze school gezeten en heel hard gewerkt en nu ga je vertrekken naar Prisma. We vinden het heel jammer dat je de school gaat verlaten en zullen je zeker missen. Tegelijk weten we dat je bij Prisma ook weer keihard zal gaan werken en het daar zeker naar je  zin zult hebben. Succes van alle meesters en juffen!!!!

De maand december staat natuurlijk vooral in het teken van het kerstfeest en de geboorte
van Jezus, de Zoon van God. We  zijn begonnen met Eerste advent en toen werd ook de eerste kaars aangestoken. Ook hadden we in elke groep een kerstlantaarn met vier platen die pasten bij de verhalen van elke adventsweek.  Nu bespreken we de verhalen van de laatste week en wordt het verhaal verteld van de geboorte van Jezus.  Heel bijzonder dat Daan juist deze week een broertje mocht ontvangen, luisterend naar de naam Fin. Van harte gefeliciteerd voor Daan en Sem en natuurlijk de ouders. En natuurlijk heel veel geluk en voorspoed in de toekomst voor jullie allemaal.

De kerstviering houden we dit jaar in de klas  met het zingen van kerstliedjes en het verder vertellen van het kerstevangelie. Ook zullen we een kerstmaaltijd in de klas houden waarbij iedereen voor wat lekkers zorgt. We zullen al het lekkers eerlijk gaan verdelen en zullen gaan genieten van wat we voor elkaar hebben gemaakt. En dan is het kerstvakantie. Meester Johan en juf Irma wensen alle kinderen, ouders en collega’s fijne kerstdagen toe en een zeer voorspoedig Nieuwjaar

November

Verkeersles buiten

Op dinsdag 15 november hebben wij  op ons eigen schoolplein een verkeersles buiten gehad. Alle kinderen van de klas moesten hun eigen fiets meenemen en gedurende een uur moesten zij dingen doen met hun eigen fiets om zo bewuster met verkeersregels om te gaan en om de eigen vaardigheid van de leerlingen te verbeteren. Op het plein was drie keer een parcours uitgezet waar kinderen in groepjes instructie kregen en waar ze een route vol obstakels moesten rijden. Zo moesten ze leren dat bij het afslaan met de fiets,  meer komt kijken dan je stuur snel naar rechts of links gooien. Er werd verteld dat bij een bocht naar links eerst over de linkerschouder moet worden gekeken, daarna wordt goed naar links en rechts gekeken en dat dan pas de linkerarm wordt uitgestoken. Dan pas kan een ruime bocht naar links worden genomen. Bij een bocht naar rechts wordt over de rechterschouder
gekeken, wordt de rechterarm uitgestoken en pas dan wordt een scherpe bocht naar rechts gemaakt.
Bij een ander onderdeel moesten de kinderen slalom rijden, over een soort balk rijden en er weer vanaf rijden. Gelukkig waren er nauwelijks valpartijen. De kinderen deden het uitstekend. Ondanks het slechte weer had iedereen het naar de zin. Fijn dat een aantal ouders deze middag bereid was om  te helpen bij de drie onderdelen. Hartelijk dank daarvoor.

20161115_1343141

 “Natte gymles”

Op donderdag 17 november is groep 5 uitgenodigd voor een “natte gymles’. I.p.v. naar het gymlokaal liepen we met de groep richting zwembad “Aquarijn”.  Het was een cadeautje van het zwembad omdat we enige tijd geleden in het zwembad voor sfeer hadden gezorgd tijdens  EK waterpolo in Aquarijn waar we de wedstrijd Azerbeidjan tegen Kroatië volgden met een oorverdovend lawaai. De groep werd in drie groepjes verdeeld en de groepjes werden in het verder lege zwembad vermaakt met allerlei leuke zwemopdrachten. De kinderen vonden de waterpolowedstrijd die ze zelf speelden tegen andere kinderen uit de klas het leukst, vooral omdat deze wedstrijd werd geleid door een echte waterpolospeler van AZC.  Wat was dit weer een leuk uitstapje en natuurlijk worden ook de begeleidende ouders bedankt voor hun aanwezigheid.

20161117_1112301

20161117_1029261

Oktober

Op donderdagavond 1 september werd de informatieavond gehouden voor de ouders van groep 5. Heel veel ouders waren aanwezig om het werk van de kinderen te bekijken en ook om kennis te maken met de methodes die wij in de groep voor de verschillende vakken gebruiken. Heel leuk dat de kinderen meekwamen om over de methodes iets te vertellen.

Europees Jeugkampioenschap Waterpolo

Op dinsdag 13 september waren de groepen 5 en 6 van De Stromen uitgenodigd om te ko-men kijken bij het EJK Waterpolo dat gehouden werd in zwembad Aquarijn. Na ontvangst in de hal van het zwembad kregen de kinderen een filmpje te zien over Waterpolo. Daarna kre-gen zij  eerst een gastles over “gezonde levensstijl”. In deze les werd gesproken over gezond eetgedrag. Daarna volgde de wedstrijd Kroatië te Azerbeidzjan. De kinderen mochten zelf kiezen welk land ze zouden steunen met hun toejuichingen. Ze kozen voor Kroatië. Dat bleek een juiste keuze te zijn want de uitslag werd 16-1  voor Kroatië. Toen de wedstrijd gespeeld was gingen de kinderen terug naar school en daarna mochten ze naar huis. Het was een leuk
uitstapje om mee te maken.

fb_img_1476106252902

fb_img_1476106273368

Kinderboekenweek 2016

De kinderboekenweek is gestart op woensdag 5 oktober. In de aula startte meester Ad met een vraag. Hij was op zoek naar een cadeautje. Hij had het aan iemand gegeven, maar niemand bleek het cadeautje te hebben. Een heleboel kinderen stonden op om meester Ad te helpen, maar niemand kon het vinden. Meester Ad hoopte dat aan het eind van de kinderboeken-week het cadeautje misschien was gevonden.  Hij vertelde ook over de zwerfboeken.  Aan de kinderen werd gevraagd om boeken mee te nemen die ze niet meer lezen. Ze kunnen de boeken dan plaatsen in een boekenkast op twee plaatsen in de school. Ze mogen dan een ander boek van de plank halen en gratis meenemen mee naar huis. Natuurlijk hopen we dat ook in de komende maanden de hoeveelheid boeken wordt aangevuld, zodat er altijd boe-ken zijn om mee te nemen naar huis en lekker te gaan lezen.
Meester Peter vertelde over het thema van de kinderboekenweek, nl. “Voor Altijd Jong”. In de kinderboekenweek gaat het vooral over opa’s en oma’s die in de boeken allerlei avontu-ren beleven. Meester Peter liet enkele voorbeelden zien. Dank zij de Schoolraad kreeg ook elke groep een bepaald bedrag om boeken rond die thema aan te schaffen. Heel leuk!

De start van de kinderboekenweek werd in de aula afgesloten met het zingen van het lied van de kinderboekenweek. Groep 7 liet een dansje zien dat paste bij dit lied.
In de klas kregen de kinderen de gelegenheid vragen te stellen aan een echte opa. (Meester Johan) Zo werd de vraag gesteld hoe kinderen vroeger op school les kregen en hoe ze waren gekleed. Heel leuk om daar eens met elkaar over te praten. Deze week doen de kinderen nog een knutselopdracht, gaan we spreken over boeken rond dit thema en gaan de kinderen elkaar voorlezen.

 

Hoofdgebouw:
Lupinesingel 11, 2403 CM Alphen aan den Rijn
T 0172 - 421 846
destromen@scopescholen.nl


Dependance:
Batenstein 16, 2403 PH Alphen aan den Rijn
T 0172 - 444 500
destromen3@scopescholen.nl

SCOPE scholengroep(C) 2012 SCOPE scholengroep

Disclaimer
Inloggen beheerders