agenda

Niets van 19 april 2021 tot 2 mei 2021.

groep 1/2 b

Schooljaar 2019-2020

Februari 2020

De afgelopen periode hebben we gewerkt over ‘De Winter’ en over ‘Kunst’. Helaas liet het echte winterweer wat op zich wachten maar toch hebben we genoeg kunnen leren over de kou, dieren in de winter en warme kleding. Het prentenboek Kikker in de Kou leende zich prima om voorgelezen te worden en de vogels in de bomen vlakbij school hebben gesmuld van onze zelfgeregen pindakettingen.

Omdat we naar het theater mochten waar we een toneelvoorstelling hebben bekeken, behandelden we het thema kunst. Woorden als atelier, zelfportret, palet, sokkel en pottenbakker werden besproken en al gauw hoorden we dat de kinderen in hun spel deze woorden ook zelf gingen gebruiken. De huishoek veranderde in een atelier en een bijbehorend winkeltje. De lijsten die gekocht waren in de kringloopwinkel werden gebruikt om te passen en te meten en natuurlijk hebben we het gehad over ‘mooie kunst’en kwamen we er achter dat echt niet alle kunst door iedereen mooi gevonden hoeft te worden.

Na de vakantie verwelkomen we 2 nieuwe 4 jarigen.  Fijn dat jullie bij ons in de klas komen. We hopen dat jullie snel gewend zijn!

December 2019

De afgelopen periode hebben we gewerkt over 3 verschillende thema’s. Herfst, Sinterklaas en Kerst.

In de herfst hebben we het gehad over de verschillende dieren die we dan zien: slakken, spinnen, eekhoorns, egels. Welke dieren houden een winterslaap, hoe maakt een spin een web en hoe bereidt de eekhoorn zich voor op de winter. Ook hebben we het gehad over diverse noten die we in de herfst zien. En daar hebben we veel spelletjes mee gedaan. Hoeveel kastanjes wegen even zwaar als 1 grote dennenappel, leg evenveel eikels als beukennootjes neer, enz.

Tijdens de ‘techniek-middag’ hebben we geluisterd naar het verhaal van egel en beer die een probleem hadden omdat ze een gat in hun emmer hadden en niet wisten hoe ze dat gat weer konden maken. We hebben dat zelf geprobeerd en gekeken welk groepje kinderen de beste oplossing hadden gevonden. Spannend of het idee dat we hadden bedacht ook inderdaad gelukt was!

Na de herfst deed de Sint zijn intrede. Wat is het toch altijd weer spannend als Sint bij ons in de klas op bezoek komt. Maar wat was het gezellig! We hebben ons goed voorbereid op zijn komst en deden natuurlijk spelletjes met chocoladeletters en kruidnootjes. Welke chocoladeletter zou meer wegen? De M of de F, de witte of de bruine? Eerst raden en dan ervaren. En natuurlijk een hapje naderhand!

Dit is het liedje dat we veel hebben gezongen en waar we lekker bij konden bewegen:

Sinterklaas heeft 7 Pieten,
7 Pieten heeft Sinterklaas.
Ze aten niet, ze dronken niet,
Ze deden allemaal zo,Ze deden allemaal zo.

En toen de Sint weer op weg was naar Spanje brak de gezellige tijd voor Kerst aan: De boom die in de klas staat, de kaarsen die branden en het licht dat steeds wordt uitgebreid omdat Kerst steeds dichterbij komt. De kerstballen waar we zelf de boom in de huishoek mee mogen versieren en spelletjes mee kunnen doen zijn favoriet. Het blijft lastig om alle glimmende ballen in 1 hoepel te leggen en alle geribbelde ballen in een andere hoepel. Wat moet je dan doen met de ballen die glimmend en geribbeld zijn? Precies! Die horen in beide hoepels thuis!

Kaarsen die steeds verder opbranden kun je mooi neerleggen van klein naar groot en met stroken hebben we een mooie kerstboom gemaakt van smal naar breed.

De letters die zijn aangeboden in deze periode zijn R, S, K en P. Knap dat de kinderen al veel woorden weten te noemen die met deze klanken beginnen!

We hopen dat alle kinderen na de vakantie weer lekker zijn uitgerust en heerlijk hebben genoten van een welverdiende vakantie!

______________________________________________________________________________

Oktober 2019

De herfstvakantie is alweer aangebroken. Wat zijn de eerste 7 weken van het schooljaar snel gegaan! Inmiddels zijn we weer gewend aan elkaar en aan het schoolritme. De afgelopen weken hebben we al 3 verschillende thema’s in de klas gehad: ‘op school’, ‘dieren in de dierentuin’ en ‘reis je mee?’.

Het laatste thema ‘reis je mee?’ was het thema van de kinderboekenweek. We begonnen dit thema met een schoolbrede opening. We hebben het liedje Reis Mee gezongen en geluisterd naar een verhaal dat juf Hanneke heeft voorgelezen. 

We hebben een hoop opdrachten gemaakt rondom dit thema. Zo hebben we bijvoorbeeld in de bouwhoek een snelweg gebouwd en we hebben op heel veel verschillende manieren voertuigen geknutseld. Tijdens de kinderboekenweek hing er een leesmeter in de klas. We probeerden zoveel mogelijk kilometers (bladzijden) te lezen. In totaal hebben wij samen met onze maatjesklas (groep 6) en de voorlezende ouders en grootouders (dank voor de hulp!) ruim 1800 kilometer gelezen!

Ook hebben de kinderen een hoop moeilijke vragen aan de juffen gesteld, want nieuwsgierig zijn ze zeker! Hoe wordt bijvoorbeeld een auto gemaakt? En hoe werkt een stoplicht? Hoe komt het dat een vliegtuig in de lucht kan blijven en hoe werkt een auto?

Ook hebben we het gehad over ‘boeken’ en de boeken uit de kast eens netjes gesorteerd van groot naar klein.

Behalve dat er thema’s centraal staan, zijn we ook steeds bezig met het bereiken van diverse doelen. Die kunt u in de gang op het bord zien staan. Eén van de doelen waar we de komende periode mee aan de slag gaan is ‘rijmen’.

Op 16 oktober zijn we nog naar het circus geweest. Van tevoren vonden we dat best spannend maar wat hebben we genoten van eenden en honden die kunstjes deden, draaiende bordjes een goocheltruc en iemand die met hoepels heel veel kunsten liet zien.

Een dankjewel voor alle ouders die wilden rijden is hier ook zeker op zijn plaats!

Het volgende thema wordt het thema ‘herfst’, maar nu eerst VAKANTIE!  Fijne vakantie allemaal!

______________________________________________________________________________

September 2019

Na een welverdiende vakantie hebben we de eerste schoolweek inmiddels alweer gehad. Een week die in het teken stond van kennismaken en wennen. Kennismaken met elkaar en ook met een nieuw juf: juf Christel. Ook hebben we  al een start gemaakt met het eerste thema van dit jaar waar we over werken en dat is het thema ‘School’.  Een mooie gelegenheid om alle regels even goed te herhalen, al bleek dat veel kinderen nog precies wisten wat er van hen werd verwacht. Knap hoor.
We zijn dit jaar gestart met 21 kinderen en 2 juffen. 3 kinderen zijn voor, in of net na de vakantie 4 geworden. Voor de andere kinderen was het een terugkomen in hun klas weer redelijk vertrouwd. Op maandag, dinsdag en woensdag is juf Annette er. Op donderdag en vrijdag is juf Christel er.

Zoals op de foto te zien is hebben we even gekeken naar hoe groot we allemaal geworden zijn en hebben we een mooie rij gemaakt van klein naar groot.  Dit is één van de kennismakingsspelletjes die we hebben gedaan.

We hopen op een fijn, gezellig maar bovenal leerzaam jaar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Hoofdgebouw:
Lupinesingel 11, 2403 CM Alphen aan den Rijn
T 0172 - 421 846
destromen@scopescholen.nl


Dependance:
Batenstein 16, 2403 PH Alphen aan den Rijn
T 0172 - 444 500
destromen3@scopescholen.nl

SCOPE scholengroep(C) 2012 SCOPE scholengroep

Disclaimer
Inloggen beheerders